Hoe annoteer je boeken? (Tips om jouw boeken te annoteren!) | Ontdek ze bij So Many Pages

Hoe annoteer je boeken? (Tips om jouw boeken te annoteren!)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Hoe annoteer je boeken?

Laten we eerst eens beginnen met de vraag waarom zou je annoteren in een boek. Annoteren heeft verschillende voordelen. Maar om een paar grote te noemen..

 • Het helpt je actief te lezen. Actief lezen is wanneer je bezig bent met de tekst in plaats van alleen passief het verhaal te lezen. Het vermindert ook vluchtig lezen, als je die gewoonte hebt.
 • Je zult meer onthouden. Dit is een bijproduct van actief lezen. Je herinnert je meer details van het boek en ook je reacties erop.
 • Je begrijpt het boek beter. Annoteren helpt vooral bij boeken die over zware of ingewikkelde onderwerpen gaan. Of gewoon boeken waar je van kunt leren. Annoteren helpt je om het boek echt in je op te nemen en de personages, onderliggende lagen, etc. te begrijpen.
 • Als je ooit iets wilt controleren of een favoriet gedeelte wilt herlezen, zijn annotaties geweldig voor toekomstige referenties. Ze zijn ook handig als je online een boekachtige contentmaker bent.

Heel veel mensen associëren annoteren met studeren en willen het daarom niet doen als ze voor de lol lezen. Je moet het annoteren scheiden van studeren. Natuurlijk wordt het tijdens studies veel gebruikt om te leren, maar annoteren kan ook leuk zijn!

Het schrijven van opmerkingen, inclusief tekeningen of illustraties, en het praten met de tekst maakt de ervaring van lezen veel leuker. Annoteren is niet alleen voor kritisch denken, citaten of discussies. Het kan ook een commentaar zijn op grappige dialogen, schokkende wendingen of tirades over irritante personages.

Auteurs werken jaren aan hun boeken. Neem een paar extra minuten om te annoteren en de boeken volledig te ervaren. Het zal je helpen om meer van je boeken te genieten en dus ook om een leesgewoonte te creëren.

Met welke tools kun je annoteren?

Je kunt met verschillende middelen annoteren, en je hoeft ook echt geen speciale of dure booktabs te hebben. We zetten hier vier middelen op een rijtje.

 • Plakkerige tabbladen/notities
  Sticky tabs zijn de kleine tabs die worden gebruikt om naar een specifieke regel op de pagina te verwijzen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, zoals pijltabbladen, rechthoekige tabbladen en tabbladen met verschillende kleuren. Plaknotities kunnen worden gebruikt als je veel inhoud wilt schrijven. Bekijk hier ons assortiment voor Annotation booktabs
 • Markeerstiften
  Er zijn verschillende soorten highlighters die je kunt gebruiken. Gewone highlighters werken prima, maar als je niet van neonkleuren houdt, kun je mildliners gebruiken. Ik markeer zelf met brushpennen. Dat is ook erg leuk.
 • Pen/potlood
  Dit zijn klassieke tools die worden gebruikt voor annotaties. Als je aan de slag wilt met onderstrepen en in de kantlijn schrijven, maar je niet wilt binden aan permanente annotaties, kun je potloden gebruiken. Botte potloden werken het beste om later uit te gummen. Als je pennen gebruikt, kunt je ook verschillende kleuren pennen gebruiken voor verschillende soorten aantekeningen.
 • Notebook/telefoon/ander apparaat
  Het kan zijn dat je om welke reden dan ook de boeken zelf niet wilt markeren. Op die momenten kun je een notitieboekje bij je houden om in te schrijven. Als je een tablet hebt met een hele leuke notitie-app, helpt dat ook. Het maken van aantekeningen op je telefoon werkt ook, maar over het algemeen trekken telefoons onze aandacht af van wat we ook doen, dus ik raad dit niet aan, tenzij er geen andere manier is. Als je je telefoon toch gebruikt, laat deze dan in de modus “niet storen” staan, zodat je ongestoord kunt lezen.

Boeken annoteren - Sfeerfoto

Vijf tips voor wanneer je voor het eerst start met annoteren
 • Ga er niet vanuit dat je het boek gaat annoteren. Ga naar binnen zonder dat idee. Anders besteed je tijd aan het zoeken naar regels om te onderstrepen of aan het nadenken over waar je commentaar op moet geven voor elke alinea.
 • Om het echt te houden, annoteer je alleen wanneer je er echt zin in hebt. Je leest voor de lol! Maak annotaties geen verplichting. Het komt vanzelf.
 • Markeer zinnen door ze alleen te onderstrepen als ze je aanspreken of als ze belangrijk zijn voor het verhaal. Schrijf commentaar als je iets te zeggen hebt of als de passage je iets heeft doen voelen.
 • Als je een pen of potlood in je hand houdt, klaar om iets belangrijks te markeren, zal dat je van het verhaal verwijderen. Zoek geen redenen om je gereedschap te gebruiken. Laat ze een beetje weg zijn. Pak ze op als je een reactie hebt op iets in het boek.
 • Annoteren zal in het begin raar aanvoelen, maar de gewoonte zal in de loop van de tijd groeien. Verwacht niet dat je de eerste keer dat je begint all-in gaat.
Hoe boeken te annoteren

Er zijn meerdere manieren om boeken te annoteren. Je kunt er van tevoren een kiezen of later beslissen op basis van wat je in het boek wilt markeren. Houd je niet meteen vast aan een systeem. Probeer verschillende methodes uit. Sta open voor ontdekken en veranderen. Annotatie is bedoeld om je leeservaring te verbeteren, niet om je gedachten in een hokje te stoppen.

 • Onderstrepen/markeren
  Dit zijn twee van de meest basale manieren om te annoteren. Als je een regel leest die krachtig of lyrisch is, markeer die dan. Als een dialoog je aan het lachen maakte, markeer die dan. Als je meerdere regels of hele alinea’s wilt markeren, doe het dan! Je kunt verschillende kleuren gebruiken om te onderstrepen en te markeren. De kleuren kunnen verschillende betekenissen hebben, zoals geel voor belangrijke feiten en groen voor citaten bijvoorbeeld.
 • Schrijf je gedachten op
  Nog een klassieke annotatiemethode. Dit is een beetje meer diepgaand omdat het gaat om het schrijven van uw mening en het praten met de tekst. Annoteren met schrijven betekent niet dat je veel moet schrijven. Opmerkingen kunnen ook korte vormen of kleine zinnen zijn. Je kunt kleinere opmerkingen direct na het einde van alinea’s of in de marge plaatsen. Langere commentaren nemen meer ruimte in beslag. Annoteren met schrijven is erg leuk omdat je bijna in gesprek bent met het boek. Het is ook leuk omdat je je oude aantekeningen kunt zien tijdens herlezingen en gesprekken kunt voeren met je oudere zelf door middel van nieuwe aantekeningen.
Hoe een boek te annoteren zonder erin te schrijven

Als je wilt beginnen met annoteren en nog niet vertrouwd bent met het markeren van het boek, dan is dit iets voor jou. Er zijn manieren om aantekeningen te maken zonder in het boek te schrijven. Je kunt deze methoden gebruiken om de gewoonte te krijgen om aantekeningen te maken, en je zult er waarschijnlijk later aan werken om in de boeken te schrijven.

Deze methoden zijn ook handig als je het boek dat je aan het lezen bent niet bezit of als je van plan bent het later te verkopen.

 • Gebruik Sticky booktabs
  Je kunt tabs gebruiken om citaten, favoriete regels en passages of delen van het boek te markeren die je iets hebben doen voelen. Of je kunt de paginatabs gewoon overal gebruiken zonder je zorgen te maken over de kleur. Omdat ik geen kleuren toewijs aan thema’s en meestal maar één kleur per boek gebruik, kies ik een kleur die past bij de boekomslag. Bekijk hier ons assortiment voor Annotatie booktabs
 • Gebruik plaknotities
  Aantekeningen maken met plaknotities is handig als je veel over iets te zeggen heeft, omdat ze meer ruimte bieden. Je kunt plaknotities gebruiken in plaats van in de kantlijn te schrijven. Sommige lezers plakken de notities in het midden van de pagina, anderen plakken ze in de buurt van het deel waarop ze reageren. Je kunt de notities ook zijwaarts plakken, zodat een klein stukje papier uit het notitieboek steekt, net als paginatabbladen, zodat je het later gemakkelijker kunt vinden. Het enige nadeel hiervan is dat het een deel van de pagina bedekt. Daarom moet je schrijven en plakken nadat je klaar bent met lezen. En als je later verwijst, kunt je de pagina waarover je schreef niet lezen zonder de notitie te verwijderen. Er is een manier om ervoor te zorgen dat ze de pagina niet bedekken. Plak de notities onderaan de pagina, zodat de kleverige delen op de lege ruimte komen, en vouw ze in het boek. Zo klap je ze open om je aantekeningen te lezen en bedekken ze de pagina ook niet.
 • Gebruik een leesdagboek/maak aantekeningen
  Als je aantekeningen wilt maken maar niets aan het boek wilt doen, kun je een notitieboekje bijhouden als leesdagboek om je gedachten in op te schrijven. Dit werkt ook voor audioboeken, omdat bladwijzers in de audioboeken zelf rommelig kunnen zijn. Voor non-fictieboeken die veel informatie geven of boeken waar je veel van leert, werkt het goed om goede aantekeningen te maken. Door de inhoud goed te lezen, zodat je de belangrijkste punten uit het hoofd kunt schrijven, wordt het begrip enorm vergroot. Je kunt ook notities maken op een app op je telefoon, aangezien je je telefoon meestal bij je hebt. Dit kan voor afleiding zorgen omdat je via notificaties en berichten in het zwarte gat van de telefoon kunt vallen. Beide methoden kunnen vervelend zijn in vergelijking met andere annotatiemethoden, omdat ze je aandacht van het boek afleiden. Als het je lukt om alleen de aantekeningen te schrijven en niet op sociale media te vallen, zijn deze geweldig.

Ik verwacht dat je nu een prima start met annoteren kunt maken! Veel plezier en ik hoor graag hoe het jullie afgaat :).

Over de auteur

Ik ben Anna, 36 jaar, getrouwd, moeder en heb een passie voor boeken en lezen. Maar ook van schrijven over boeken gaat mijn hart sneller kloppen. Wat is er nu leuker dan de allermooiste mooie boeken te mogen lezen en er daarna ook nog eens over te schrijven. Stiekem droom ik dan ook over het uitbrengen van een eigen boek. Naast lezen en schrijven heb ik een zwak voor het “verzamelen” van Limited Editions. Deze ga je dan ook zeker, naast mijn andere geweldige boekenverzameling, vinden. Ook heb ik nog een minibieb, waar je exclusief Fantasy- en Young Adult (YA) boeken kunt vinden. Ik hoop hiermee mijn passie voor het lezen aan alle generaties over te brengen.

Alle artikelen van Anna →

Heb je deze posts al gelezen?

Juni: De Kroon van mijn Vijand

Inhoud:
De Limited Edition van De Ongeschikte Erfgenaam, geschreven door Danielle L. Jensen, is verschenen met:
Hardcover
Boekblokbedrukking
Een alternatieve kleurstelling van het stofomslag
Goudfolie op de voorkant
Gekleurde schutbladen
Dubbelzijdig stofomslag met art van Dominique Wesson (@dominiquewesson)
Gesigneerde bookplate van Danielle L. Jensen
In de box vond je onderstaande items:
 Auteursbrief van Danielle L. Jensen
Envelop met een brief en begrippenlijst
Notebook
4 Ansichtkaarten
Een epoxy boekenlegger
Een poster van de landkaart
Paarse totebag met een quote uit het boek
Collectible pin
De laatste set TBR-cards met als thema ‘De Boekenjongleur’ gemaakt door Bibi van Leeuwen (@bibi.illustration)

Inschrijven voor volgende maand? Klik hier om je in te schrijven voor de So Many Pages boekenbox!

Toegevoegd aan winkelwagen

Het product is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen!