In the Spotlight: 15 boeken van POC-auteurs | Ontdek ze bij So Many Pages

In the Spotlight: 15 boeken van POC-auteurs

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
POC auteurs

Op zoek naar een nieuw boek om te verslinden? Of wil je nog enkele titels toevoegen aan je (nu al ellenlange) TBR lijst? In dit artikel geven we je enkele must read titels mee. En daarbij focussen we op POC (People of Color) auteurs want culturele representatie is van groot belang en dit wordt soms vergeten. Hoewel representatie de laatste tijd een grote stap in de juiste richting neemt, kan een extra duwtje nooit kwaad!

Auteur: Angie Thomas

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

De kleur paars is het klassieke en ontroerende verhaal van een jonge, zwarte vrouw die opgroeit in armoede en segregatie in de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw.

Celie schikt zich in haar lot. In brieven aan God beschrijft ze dagelijks haar realiteit: haar ondermijnende echtgenoot, de uitzichtloze armoede en de afstand van haar zus, haar enige liefde. Maar zich verzetten doet ze niet. Tot ze Shug ontmoet, een verfijnde, vrijgevochten zangeres, die haar lot in eigen handen neemt. Langzaamaan herwint Celie een gevoel van eigenwaarde. Ze maakt zich los van haar verleden en besluit om terug te vechten.

In het eerste boek van een visionaire fantasy-trilogie met wortels in de mythologie van Afrika en Arabië, die “zingt over rebellie, liefde en de moed die nodig is om op te staan tegen tirannie”, verenigen drie vrouwen zich tegen een wreed imperium dat mensen verdeelt door bloed.

Sylah wil een revolutie ontketenen die het rijk zou bevrijden, tot haar familie voor haar ogen werd vermoord. Anoor kreeg te horen dat ze niemand is, maar dan ontmoet ze Sylah en brandt er tussen hen een vuur dat het koninkrijk en hun harten zou kunnen verteren. Hassa weet wat het is om onzichtbaar te zijn, maar dat heeft zo zijn nut. Samen met Sylah en Anoor kan ze een revolutie doen ontbranden.

Terwijl het rijk begint aan een reeks strijd- en vaardigheidsproeven om zijn nieuwe leiders te vinden, is het toneel klaar om bloed te laten vloeien, macht te verschuiven en steden in brand te steken.

Eila Das is gewend haar hoofd te volgen in plaats van haar hart. Wanneer ze Rahul ontmoet in Rosewood, een zomerkamp waar kampeerders worden gescout voor de populaire Bridgerton-achtige tv-show, ervaart ze gevoelens. Tussen het drama van de show en het drama van het kamp, zal Eila haar hoofd erbij moeten houden om de zomer door te komen. Maar wat zal ze doen als ze moet kiezen tussen haar hoofd en haar hart?

Boys I’ve Loved Before meets Pride and Prejudice! Zahra Khan is eigenlijk een Bengaalse royalty, maar als prinses betaal je de rekeningen niet in Paterson, New Jersey. Terwijl Zahra’s plannen voor financiële zekerheid deze zomer bestaan uit lange uren werken bij Chai Ho en sparen voor schrijfcursussen op de universiteit, is Amma ervan overtuigd dat Zahra alleen een ‘goede match’ nodig heeft, in de stijl van Jane Austen.

Enter Harun Emon in, die rijk, verwoestend knap en… afstandelijk is. Zodra Zahra hem ontmoet, weet ze dat het een slechte match is. Het lijkt in niets op de connectie die ze heeft met Nayim Aktar, de nieuwe vaatwasser in de theewinkel, die Zahra gewoon krijgt op een manier die niemand eerder heeft gedaan. Maar het leven – en dat van jongens – kan ingewikkelder zijn dan Zahra zich realiseert. Met al haar gevoelens door elkaar, ontdekt Zahra dat het soms een koninklijke pijn kan zijn om een goed Bengaals kind te zijn.

Het is 1910. Ooit was William Davenport tot slaaf gemaakt, nu heeft hij een immens imperium in Chicago. Omringd door rijkdom en markante feesten proberen hij en zijn gezin hun weg te vinden in de wereld en in de liefde. Dochter Olivia raakt overrompeld na een ontmoeting met een burgerrechtenactivist, terwijl haar zus Helen liever auto’s repareert. The Davenports geeft een meeslepende inkijk in het leven van een miljonairsfamilie die echt heeft bestaan.

Ooit had Lan een andere naam. Nu volgt ze degene die de Elantiaanse kolonisten haar gaven toen ze haar koninkrijk binnenvielen, haar moeder vermoordden en de magie van haar volk verbood. Ze brengt haar nachten door als zangmeisje in Haak’gong, een stad die is getransformeerd door de veroveraars, en haar dagen op zoek naar wat ze uit het verleden kan vinden. Alles om het vreemde teken te begrijpen dat haar moeder in haar arm had gebrand tijdens haar laatste daad voordat ze stierf. Het merkteken is mysterieus – een onvertaalbaar Hin-personage – en niemand behalve Lan kan het zien. Tot de avond dat er een jongen bij haar theehuis verschijnt en haar leven redt.

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Before the Coffee gets Cold beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.

Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Tarisai heeft altijd verlangd naar de warmte van een gezin. Ze werd geïsoleerd opgevoed door een mysterieuze, vaak afwezige moeder die alleen bekend staat als de Lady. De Lady stuurt haar naar de hoofdstad van het wereldrijk Aritsar om te concurreren met andere kinderen om gekozen te worden als een van de Raad van Elf van de Kroonprins. Als ze wordt uitgekozen, zal ze zich bij de andere leden van de Raad voegen via de Ray, een band die dieper is dan bloed. Die verbondenheid is onweerstaanbaar voor Tarisai, die altijd al ergens bij wilde horen.

Maar de Lady heeft andere ideeën, waaronder een magische wens die Tarisai moet gehoorzamen: dood de kroonprins zodra ze zijn vertrouwen heeft gewonnen. Tarisai zal niet toekijken en iemands pion worden, maar is ze sterk genoeg om voor zichzelf een ander pad te kiezen?

Simone Breaks All the Rules

Auteur: Debbie Rigaud

Het leven van Simone Thibodeaux zit verzegeld in een boy-proof container. Haar strenge Haïtiaanse immigrantenouders handhaven regels voor uitgaansverboden en uitgaansverboden, en sturen Simone naar een meisjesschool.

Nu het laatste jaar ten einde loopt, neemt Simone een beslissing. Zij en haar mede-laatbloeiervrienden zullen een bucketlist maken van alle dingen die ze nog niet hebben kunnen doen. Op de lijst: een jongen kussen, het huis uit sluipen, de klas overslaan (snik!) En, belangrijker nog, je eigen baldatum kiezen.

Maar naarmate de lijst een eigen leven gaat leiden, wordt het ingewikkelder dan Simone had verwacht. Ze zal moeten ontdekken welke regels het waard zijn om te overtreden en welke haar een gebroken hart zullen besparen.

Camino Rios leeft voor de zomers wanneer haar vader haar bezoekt in de Dominicaanse Republiek. Maar deze keer, op de dag dat zijn vliegtuig zou moeten landen, arriveert Camino op het vliegveld om menigten huilende mensen te zien.

In New York City wordt Yahaira Rios naar het kantoor van de directeur geroepen, waar haar moeder wacht om haar te vertellen dat haar vader, haar held, is omgekomen bij een vliegtuigongeluk.

Gescheiden door afstanden de geheimen van Papi worden de twee meisjes gedwongen een nieuwe realiteit onder ogen te zien waarin hun vader dood is en hun leven voor altijd verandert.

En dan, als het lijkt alsof ze alles van hun vader kwijt zijn, leren ze van elkaar.

Caïro, 1912: Hoewel Fatma el-Sha’arawi de jongste vrouw is die voor het Ministerie van Alchemie, Betoveringen en Bovennatuurlijke Entiteiten werkt, is ze zeker geen groentje, vooral niet nadat ze afgelopen zomer de vernietiging van het universum heeft weten te voorkomen.

Dus wanneer iemand een geheime broederschap vermoordt die is opgedragen aan een van de beroemdste mannen in de geschiedenis, Al-Jahiz, wordt agent Fatma op de zaak geroepen. Al-Jahiz transformeerde de wereld vijftig jaar geleden toen hij de sluier opende tussen de magische en alledaagse rijken, voordat hij verdween in het onbekende. Deze moordenaar beweert Al-Jahiz te zijn, teruggekeerd om de moderne tijd te veroordelen vanwege haar sociale onderdrukking.

Samen met haar collega’s van het ministerie en een bekende uit haar verleden moet agent Fatma het mysterie achter deze bedrieger ontrafelen om de vrede in de stad te herstellen – of de mogelijkheid onder ogen zien dat hij precies zou kunnen zijn wie hij lijkt.

De zestienjarige Jake Livingston ziet overal dode mensen. Maar hij kan niet beslissen wat erger is: een medium zijn dat gedwongen wordt om de doden hun laatste momenten in een lus te zien spelen of overgeleverd zijn aan racistische leraren als een van de weinige zwarte studenten op St. Clair Prep. Beide zijn een levende nachtmerrie waaruit hij zou willen ontwaken. Maar de zaken op St. Clair beginnen beter te worden met de komst van een andere zwarte student – de knappe Allister – en voor het eerst is er romantiek in het verschiet voor Jake.

Helaas wordt het leven als medium steeds erger. Hoewel de meeste geesten onschadelijk zijn en Jake ze altijd graag helpt om naar de volgende plek te gaan, wil Sawyer Doon veel meer van JakePlots gaat alles wat Jake weet over de dode wereld uit het raam als Sawyer hem begint te achtervolgen. De middelbare school wordt al snel een ander soort overlevingsspel – waarvan Jake niet zeker weet of hij kan winnen.

Auteur: J. Elle

Rue is daar de enige halfgod, halfmens, waar leiders hun magische krachten ten koste van alles beschermen en gedijen op menselijk lijden. Ellendig en wanhopig om haar zus te zien op de sterfdag van hun moeder, overtreedt Rue de heilige Do Not Leave Law van Ghizon en keert terug naar Houston, waar ze ontdekt dat zwarte kinderen worden gedwongen tot misdaad en geweld. En haar zus, Tasha, dreigt in handen te vallen van de krachten die het leven van hun moeder hebben opgeëist.

Erger nog, het bewijs stapelt zich op dat het kwaad dat East Row teistert hetzelfde is dat op de loer ligt in Ghizon – een kwaad dat voor niets terugdeinst totdat het alles heeft gestolen van haar en iedereen van wie ze houdt. Rue moet haar ware identiteit omarmen en de volledige macht van haar voorouders gebruiken om haar buurt te redden voordat de goden het platbranden.

Het mengen van fantasie en sciencefiction, N.E. Davenports snelle, actievolle debuut is het begin van een duologie over loyaliteit en rebellie, waarin een jonge zwarte vrouw dodelijke beproevingen in een racistische en vrouwonvriendelijke samenleving moet overleven om een elitestrijder te worden.

Over de auteur

Maui is online marketeer en copywriter in het dagelijks leven. Na de uren kan je haar vaak op een concert vinden, waar ze ook al eens graag recenseert en/of foto’s maakt. Verder is Maui helemaal verzot op haar twee hondjes Chicca en Torva. Lezen en schrijven zit al van kleins af aan in haar bloed, vandaar dat ze ook de bloggers van So Many Pages vervoegde.

Alle artikelen van Maui →

Heb je deze posts al gelezen?

Juli: Wraak & Verraad

Inhoud:

De Limited Edition van Iron Widow, geschreven door Xiran Jay Zhao, is verschenen met:
Digital Sprayed Edges
Stofomslag met goudfolie
Informatieve schutbladen met illustraties
Digitale bookplate
Auteursbrief
In de box vond je onderstaande items:
Artprint gemaakt door Ashley Osayande (@mysticscribbles_)
De eerste collectible potion boekenlegger gemaakt door Leora Aileen (@leoraaileen)
Karakter informatie A5 notepad
Collectible Pin
Rode mok met bedrukking
Stickervel A5

Inschrijven voor volgende maand? Klik hier om je in te schrijven voor de So Many Pages boekenbox!

Unboxing - Chemie in het lab

Chemie in het Lab Boekenbox

Inhoud:

De Limited Edition van Not in Love, geschreven door Ali Hazelwood, is verschenen met:
Stenciled edges (met patroon)
Gebonden auteursbrief
Gebonden (digitale) handtekening
In de box vond je onderstaande items:
Bookish thermosbeker
Thee in een reageerbuisje
Boekenlegger
Post-its
Digitaal gesigneerde bookplate van Ali Hazelwood
Theezeefje
Washi tape met bloemen

Klik hier om je in te schrijven voor de So Many Pages boekenbox!

Toegevoegd aan winkelwagen

Het product is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen!