Wat doet een uitgever? | So Many Pages Lees het hier

Wat doet een uitgever?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Wat doet een uitgever? En kun je echt niet zonder? Je eigen boek uitgeven is makkelijker dan je denkt – en in dit artikel leggen we uit waarom het soms logisch is om te kiezen voor een eigen uitgave.

Nederlanders zijn behoorlijk creatief als het gaat om het schrijven van boeken. Volgens de laatste tellingen kent Nederland zo’n 30.000 mensen die zich auteur kunnen noemen. Dat lijkt veel, maar hierbij moeten we wel aantekenen dat gemakshalve ook vertalers onder de noemer auteur worden geschaard. Voor de goede orde, we hebben het dan over schrijvers en vertalers die in de voorgaande vijf jaren minimaal een boek hebben uitgegeven. Het aantal mensen wat daadwerkelijk schrijft is naar verwachting nog groter. Het probleem is vaak het vinden van een uitgever. Hoe goed het boek ook is, een uitgever zal niet alle aangeboden werken in boekvorm willen uitgeven. In dat geval kan het zinvol zijn om te overwegen om je werk in eigen beheer te publiceren.
 

Wat doet een uitgever?

Wil je een zelfgeschreven boek uitgeven, dan lijkt het logisch om je manuscript op te sturen naar een uitgever. Deze beoordeelt het vervolgens en als je geluk hebt wordt het ook daadwerkelijk uitgegeven. In veel geval blijft het uitgeven van een eigen boek een droom. Een uitgever zal namelijk beoordelen in hoeverre het manuscript interessant genoeg is. Het gaat namelijk niet alleen om de inhoud, maar ook om het commerciële aspect. Naast de kosten voor het drukken, komen ook andere zaken om de hoek kijken. Denk aan de kosten voor de vormgeving en de kosten voor de marketing. In veel gevallen zal een uitgever je vriendelijk bedanken voor de genomen moeite en blijft de droom om je eigen boek uit te geven niks meer dan dat, een droom.
 

Wat kan je doen als een uitgever je boek niet wenst uit te geven?

Je eigen boek uitgeven betekent echter niet dat je jouw pijlen op een uitgever moet richten. Een boek uitgeven in eigen beheer is namelijk ook een goede optie. Sterker nog, als auteur houd je op die manier alles in de hand. Zo kan je zelf bepalen wie er zorg draagt voor de vormgeving en verzorg je zelf de marketing. Nog een belangrijk voordeel : je bepaalt zelf de oplage. Op die manier is je budget de enige beperking. Wil je het echt slim aanpakken, dan kies je naast het uitgeven van een fysiek exemplaar, ook voor het digitaal beschikbaar maken van je werk door het eveneens aan te bieden als een e-book.
 

Je eigen boek uitgeven, hoe doe je dat?

Je eigen boek uitgeven is eenvoudiger dan je denkt. Talloze uitgeverijen stellen je namelijk in staat om te kiezen voor self-publishing. Hierbij zijn wel een aantal zaken van belang. Zo is het verstandig dat het boek voldoet aan een aantal voorwaarden. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Laat je werk eerst redigeren door een professional. Dit betekent in het kort dat een ander jouw werk controleert om belangrijke zaken zoals de spelling, grammatica, het correct gebruik van de interpunctie en de zinsopbouw.
  • Zorg voor een goed ontwerp. De omslag is het eerste wat een geïnteresseerde ziet en zal mede op basis van de omslag bepalen of het interessant genoeg is.
  • Bepaal wat de verkoopprijs moet zijn. Hoe verleidelijk het ook is om winst te maken met je boek, je doelgroep zal het wel moeten kunnen betalen.
  • Zorg ervoor dat je boek beschikbaar is via verschillende kanalen. Uiteraard kun je gebruik maken van een website als Bol.com, maar in veel gevallen bereik je niet de volledige doelgroep. Overweeg bijvoorbeeld om ook gebruik te maken van andere kanalen zoals Amazon.

Benieuwd naar de ervaringen van iemand die eerder haar eigen boek heeft uitgegeven? Wij interviewden Luce van Leer over haar succesvolle eigen uitgave van Bordeauxrood.

Zelf de marketing verzorgen

Naast de bovenstaande aandachtspunten zal je ook zelf de marketing moeten verzorgen als je ervoor kiest om je eigen boek uit te geven. Dat lijkt een hele opgave, vooral als je nog nooit eerder daarmee te maken hebt gehad. Het goede nieuws is dat het meevalt. Het is zelfs uitdagend en leuk om je eigen werk onder de aandacht te brengen. Zo kun je beginnen in je eigen omgeving door het wijkblad te informeren over je werk. Ook het benaderen van de lokale omroepen in je regio is een goed idee. Dergelijke organisaties zitten vaak te springen om lokaal nieuws en de kans is groot dat je op die manier je doelgroep goed weet te bereiken. Daarnaast kun je overwegen om je werk onder de aandacht van recensenten te brengen om zo je bekendheid te vergroten. Je hebt dus alle kans om je in eigen beheer uitgegeven werk tot een succes te maken.

Heb je deze posts al gelezen?

NIEUWE YOUNG ADULT BOEKEN 2022

Nieuwe Young Adult boeken 2022

Nieuwe Young Adult boeken 2022. Bij So Many Pages vind je de leukte nieuwe young adult boeken om jouw boekenkast mee te vullen.