Wat is Young Adult? | So Many Pages

Wat is Young Adult?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Boekenkast Young Adult

09 februari 2021
Wat is Young Adult? Het is niet nieuw, maar de antwoorden op de vraag: “Wat is Young Adult?” lopen nog steeds uiteen. In dit artikel praten we je bij over het begrip Young Adult. We kijken waar het vandaan komt, hoe het in Nederland is ontvangen, welke problemen er voor YA-liefhebbers zijn en hoe de toekomst er uitziet.

Jongvolwassenen

Letterlijk vertaald betekent Young Adult jongvolwassen en het wordt vaak verkort tot YA: YA-boeken, YA-fictie, YA-romans… noem maar op. Jongvolwassen is gelijk ook de meest algemene, treffende beschrijving van YA-boeken: boeken waarin de ervaringen en problematiek van jongvolwassenen centraal staan.

De genres binnen YA-boeken lopen ontzettend uiteen: Fantasy, Sci-Fi, Contemporary… het maakt allemaal niet uit. De protagonist in YA-boeken is vaak jongvolwassen, en de ervaringen en problematiek komen vaak overeen met deze leeftijdscategorie. Veel jongvolwassenen herkennen zichzelf hierin. Young Adult is dus niet per sé een genre, maar juist de doelgroep en het zegt wat over de materie.

Boekenkast opdruk Young Adult

2010: de opkomst van Young Adult

Het fenomeen Young Adult is een jaar of tien, rond 2010, over komen waaien uit de Verenigde Staten. Boekenwinkels hadden daar vaak tientallen planken speciaal toegewijd aan jongvolwassenen. Juist die doelgroep vonden in Nederland niet snel een boek wat bij hen past. Het resultaat? Tegenwoordig hebben de meeste boekhandelaren en bibliotheken in Nederland ook een sectie specifiek toegewijd aan jongvolwassenen.

Het is ook rond deze tijd dat er veel buitenlandse YA-boeken ontzettend veel beroemdheid verkregen in Nederland. Denk aan boeken als The Fault in Our Stars (Een weeffout in onze sterren) van John Green en The Perks of Being a Wallflower (De belevenissen van een muurbloem) van Stephen Chbosky. Nagenoeg iedereen kent deze boeken of de verfilmingen.

Young Adult is geen genre

De 2010s waren, ook in Nederland, hoogtijdagen van YA-boeken: de jaren hierna stond het begrip Young Adult vaak in de spotlight, zijn er veel nieuwe Nederlandse YA-auteurs opgestaan maar is er ook veel kritiek geuit. Het begrip valt gewoonweg niet in een hokje te stoppen: iets wat we in Nederland wel erg graag doen.

Een fantastische beschouwing hierover komt uit een editie van de Leeswolf in 2014. Kyra Fastenau schreef in het slot van deze beschouwing het volgende: “Het mag duidelijk zijn: binnen het young adult-segment kunnen onmogelijk zo’n strakke generische scheidingslijnen getrokken worden als in het volwassenenaanbod, zowel wat betreft de vorm van de boeken als de kwaliteit”.

Een ander probleem is de classificering van YA-boeken als jeugdboeken. In Nederland wordt het begrip ’Young Adult‘ vaak in dezelfde zin gebruikt als de NUR-code 285 (jeugdboeken voor 15+). NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling – en wordt onder andere gebruikt als wegwijzer in bibliotheken en sommige boekenwinkels.

Hoewel het logisch lijkt om YA te classificeren als NUR-285 schiet het zijn doel voorbij. In de VS wordt 70% van de YA boeken gekocht door mensen tussen de 18 en 65 jaar oud. Het is daarom ook doodzonde, en een beetje dom, om alleen deze jeugdboeken tot YA te rekenen. NUR-codes zijn ontzettend handig voor de classificatie van boeken, maar YA is hierbinnen dus slecht vertegenwoordigd.

De toekomst van Young Adult

Hoewel we eerder concludeerden dat de 2010’s hoogtijdagen waren voor YA-boeken betekent dit niet dat het nu voorbij is. Er zijn de afgelopen jaren immens veel Nederlandse YA-auteurs opgestaan en de populariteit van Young Adult in de zoektermen van Google is op een all-time high. YA is niet meer weg te denken uit de Nederlandse boekenwereld.

So Many Pages

Vanaf 2021 maakt So Many Pages alle leesfanaten blij maken met een maandelijkse boekenbox. Niet alleen krijg je bij elke box een van de leukste nieuwe YA-boeken, maar je krijgt er ook nog een aantal leuke goodies bij en exclusieve items van de auteur.. Een must-have voor iedere lezer. 

Naast de boekenboxen, verkoopt So Many Pages ook Young Adult boeken. De beste Young Adult boeken vindt je vanaf heden dus ook bij So Many Pages!

Heb je deze posts al gelezen?

Rage and ruin voorkant

Recensie: Rage and ruin

Jennifer heeft het met dit boek weer gepresteerd om een geweldig verhaal neer te zetten. Ondanks dat het alweer het tweede boek in deze serie, en 6e boek in deze wereld is, weet ze het toch voor elkaar te krijgen om elke keer weer een geheel nieuw plot toe te voegen.

Recensie: Een leven op wielen

You never know how strong you are until being strong is your only choice…
Mathijs de Waard is een veelbelovende profwielrenner. Als het wedstrijdseizoen afgelopen is gaat hij voor het eerst sinds tijden weer eens met zijn vrienden stappen. Mathijs, Tim en René komen echter nooit aan in het café waar ze hebben afgesproken.
Onderweg gebeurt er een heftig ongeluk dat zowel fysiek als mentaal diepe wonden achterlaat. Het leven van de vrienden zal nooit meer hetzelfde worden, hoe goed deze wonden ook genezen. Problemen die lang weggestopt zijn geweest komen aan de oppervlakte en moeten geconfronteerd worden. Zullen ze sterk genoeg zijn om dit samen te doorstaan en verder te gaan met hun leven?