Waarom we allemaal zo bang zijn om ‘niet goed genoeg’ te zijn | So Many Pages

Waarom we allemaal zo bang zijn om ‘niet goed genoeg’ te zijn

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

De overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ is iets waar veel mensen vandaag mee worstelen. We trekken massaal naar de psycholoog omdat we ons niet slim genoeg, knap genoeg, succesvol genoeg of geliefd genoeg voelen. En dat terwijl we vaak niet eens weten wat ‘genoeg’ inhoudt.

Laura Massoels

Mijn naam is Laura Massoels en ik ben de auteur van het boek ‘Alles komt goed’. Hierin vertel ik mijn eigen verhaal, over het woord ‘basklas’, een term die mijn vader gebruikte voor mensen waar hij geen hoge pet van op had zoals laaggeschoolden, werklozen en individuen met tatoeages of met mentale gezondheidsproblemen. Ik ontwikkelde hierdoor op jonge leeftijd een angst om niet goed genoeg te zijn, waardoor het mijn levensdoel werd om altijd net dat tikkeltje beter te zijn dan anderen. En je kan je afvragen waarom dit voor jou relevant zou zijn, want het is tenslotte nogal een persoonlijk verhaal.

Ik heb in de voorbije twee jaar veel mensen ontmoet van verschillende achtergronden, uit verschillende sectoren en met verschillende verhalen en ik kwam erachter dat ik lang niet de enige ben die met het gevoel van ‘niet goed genoeg te zijn’ worstelt. Vaak zit de overtuiging zo diep verstopt dat we er ons in eerste instantie zelfs niet van bewust zijn. Het zijn dan ook de symptomen die hierdoor veroorzaakt worden – zoals bijvoorbeeld stress, angst, pijn en depressieve gevoelens – die ons om hulp doen schreeuwen.

De meeste mensen laten anderen bepalen wat ‘goed genoeg’ voor hen betekent. Denk maar aan je ouders, je liefdespartner, je vrienden, je collega’s of de maatschappij in het algemeen. En dat begint al op een hele jonge leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je eigen invulling aan het woord begint te geven. Door te kijken naar beelden in de media, door de cijfers op je bankrekening te vergelijken of zelfs door te proberen om de meest populaire persoon in je omgeving te zijn. Maar waarom doen we dat dan?

Die vraag probeerde ik te beantwoorden nadat ik twee jaar geleden op 27-jarige leeftijd op de psychiatrische afdeling belandde. Ik had het leven waar velen leeftijdsgenoten van dromen: een vaste baan als journaliste, een actief sociaal en datingleven, familie en vrienden die me graag zagen en voldoende geld op de bank om mezelf af en toe een extraatje te gunnen. En toch was ik doodongelukkig, omdat ik het gevoel had dat het nog altijd niet goed genoeg was. Daarom besloot ik mijn journalistieke ervaring in te schakelen en op zoek te gaan naar de antwoorden op al mijn vragen, die ik later neerschreef in mijn eigen boek.

Over ‘Alles komt goed’

‘Alles komt goed is een positief, maar realistisch verhaal waarin ik hoop schep voor een wereld waarin iedereen onbeschaamd zichzelf kan zijn. Het gaat dieper in op maatschappelijk relevante thema’s zoals stress, depressie, burn-out, faalangst en ‘het gevoel niet goed genoeg te zijn’, maar ook thema’s zoals liefde, beperkende overtuigingen, verwachtingen, passie, voeding, verslaving, carrière en dromen komen aan bod. Ik hoop er een beter beeld mee te kunnen geven over het belang van mentale gezondheid en anderen te ondersteunen in het creëren van een nieuwe, eigen definitie van ‘genoeg’.

@lauramassoels – @basklas.be

Alles komt goed thumbnailKlik op de foto om naar het boek Alles komt goed te gaan.

Heb je deze posts al gelezen?

Mei: Rivalen & Romantiek

De Limited Edition van Powerless, geschreven door Lauren Roberts, is verschenen met:
Hardcover
Stofomslag met folie
Sprayed edges
Auteursbrief
Digitaal gesigneerde bookplate van Lauren Roberts
In de box vond je onderstaande items:
Collectible pin
4 Collectible TBR-cards met als thema ‘De Notulist’ gemaakt door Bibi van Leeuwen (@bibi.illustration)
Artprint gemaakt door Bibi van Leeuwen
Zwaardje te gebruiken als boekenlegger
Etui
Paarse pen
Annotation guide A5
Totebag met paarse opdruk
Booktabs

Inschrijven voor volgende maand? Klik hier om je in te schrijven voor de So Many Pages boekenbox!

Toegevoegd aan winkelwagen

Het product is succesvol toegevoegd aan je winkelwagen!