Wanneer Moira, als gevolg van een wicca-ritueel bij een Welshe stenencirkel, in een dromenwereld terecht komt, verandert haar leven. Samen met haar zus Tabby en broer Dai betreden ze een dimensie die niet voor de gewone mens bedoeld is. Daar ontmoet Moira de mysterieuze Hayko, voor wie ze verliefde gevoelens krijgt. Echter, Hayko bestaat niet in de echte wereld… Om de situatie nog gecompliceerder te maken, loopt Moira steeds vaker tegen problemen aan met haar vriend Patrick.
“Schud me wakker, maar laat me dromen”.
Eén van de fascinerende tegenstrijdigheden waarmee Jen Minkman mijn aandacht heeft weten vast te houden. Het Laatste Licht is een boek dat ik bleef doorlezen om het te begrijpen, maar af en toe stopte om te voorkomen dat het verhaal eindigde. Op het moment dat een lezer in zo’n innerlijk conflict raakt bij het lezen van het boek, ben ik ervan overtuigd dat het een pakkend verhaal is.
In haar kracht staan
Ik heb genoten van het lezen van Het Laatste Licht. Allereerst vind ik de diepere lagen in het verhaal interessant. Hoe mooi is het om (jong)volwassenen de boodschap mee te geven om naar hun eigen intuïtie te luisteren? Daarnaast vind ik het krachtig dat Jen Minkman haar hoofdpersonage heeft beschreven als een jonge vrouw die steeds meer in haar kracht gaat staan. Ondanks haar ADHD, die in de huidige samenleving nogal als ‘zware stempel’ gezien kan worden. Jen Minkman laat zien dat iedereen een mooi licht heeft dat fel mag schijnen.
Hand in hand
Een tweede positief punt dat ik graag wil noemen, is het gemak waarmee ik met de schrijfster meevlieg tussen de dromenwereld, de Welshe thuisomgeving van Moira, het wicca-geloof van Tabby, en de Armeense cultuur van Hayko. Met gebruik van anderstalige woorden en veel details, verbreedt dit mijn horizon op een subtiele manier. Gedurfde en originele keuzes in de culturele diversiteit binnen het boek. Mijn verwachting is dat vele lezers niet bekend zijn met deze culturen. Ik was aangenaam verrast over de manier waarop deze culturen samenkomen in het verhaal. In het boek gaan de opmerkelijke verschillen moeiteloos hand in hand.
Wat vraagtekens
Weliswaar vind ik dat het begin van het boek wat traag op gang komt. Het eerste schuingedrukte hoofdstuk roept vraagtekens op door de specifieke tijd en datum van afspelen en de onbekendheid van het personage. In de bladzijden daarna wordt Moira voor het eerst geïntroduceerd. Actie ontbreekt in dit gedeelte, omdat er de tijd wordt genomen om de omgeving en Moira (en haar familie) te leren kennen. Mogelijk kan dit lezers in een beginnend stadium ervan weerhouden om wat bladzijden verder te lezen. Het kan een afstand scheppen tussen het boek en de lezer. Toch vind ik dat het de moeite waard is om het verhaal verder te lezen! Dat verklaart vanzelf de keuzes die Jen Minkman heeft gemaakt in de eerste hoofdstukken van haar boek.
Een einde of toch niet?
Helemaal aan het einde krijg je als lezer een actieve deelname aan het verloop van het boek. Je kunt kiezen of je het verhaal met een open einde stopt of je kunt doorlezen als je meer een persoon bent dat van gesloten, duidelijke eindes houdt. Dit zie ik als een slimme en originele zet. Persoonlijk vind ik het mooi dat uiteindelijk alles als twee randen van een cirkel in elkaar valt. Dat geeft het einde van het boek een krachtige afronding. Het geeft hiermee het gevoel van een ‘vereeuwigd verhaal’.
Kortom, het boek Het Laatste Licht van Jen Minkman vind ik zeker een aanrader voor (jong)volwassenen die houden van verhalen die iets interessants hebben in de categorie van ‘anders dan anderen’.
Over de auteur
Tilana Akker is een creatieveling. Ze schrijft thrillers en leest zoveel mogelijk boeken in haar vrije tijd. Woorden brengen haar kippenvel. ‘Elk boek dat je aanspreekt of bijblijft, komt jou een persoonlijk stukje wijsheid brengen’. Daar is ze van overtuigd. Met het schrijven van recensies en blogs hoopt ze deze boodschap aan anderen door te geven.
Als Moira haar zus en broer helpt bij een Wicca-ritueel tijdens Halloween, verwacht ze niet dat hun bezwering ook echt zal werken. Ze komen in een mysterieus landschap terecht dat mijlenver weg lijkt van de steencirkel Meini Hirion in Wales waar ze met hun ritueel zijn begonnen. Natuurlijk moet het wel een illusie zijn… maar de knappe, donkerharige jongen die Moira tijdens haar trance ontmoet kan ze niet zomaar als droom wegwuiven. Hayko, de geheimzinnige vreemdeling, duikt daarna nacht na nacht op in haar dromen. Een vreemde kracht lijkt haar steeds weer terug te trekken naar het dromenland uit haar visioen, en de dingen die ze daar ziet beginnen steeds meer op nachtmerries te lijken. Maar waar Moira zich het meeste zorgen om maakt is niet dat ze in haar dromen met allerlei monsters en engelen moet vechten; het is het besef dat ze verliefd begint te worden op een jongen die helemaal niet bestaat. Wat als je écht kunt vallen voor de man van je dromen? Nieuwe hardcovereditie met extra bonusverhaal.